Reanimatie Oproep Netwerk RON

Wekelijks sterven in Nederland meer dan 300 personen aan een hartstilstand. 
Deze personen zijn veelal niet bekend met hartproblemen!
In Nederland sterft 1 van de drie personen aan een hartstilstand! Meestal thuis.
Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten op dit moment doodsoorzaak nummer 1.

cardiac science G3 plusBij een acute circulatie stilstand is het van het grootste belang dat er direct 112 wordt gebeld. De meldkamer stuurt nu 2 ambulances en stuurt tevens een oproep via een sms bericht of een app naar de reanimatie vrijwilligers die zich hebben aangemeld bij hartslagnu.nl. Deze vrijwilligers hebben geleerd hoe ze moeten reanimeren en hoe een AED te gebruiken. Zij wonen of werken in de buurt van het slachtoffer. Zij kunnen daardoor snel ter plaatse zijn en de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk verhogen.

Marcel Sport Medisch Advies en Training heeft een samenwerkingsverband met de Ski Vereniging Limburg voor reanimatie cursussen. Deze cursussen zijn bedoeld voor de leden van de Nederlandse Ski Vereniging en de leden van de Ski Vereniging Limburg. Heeft u interesse dan kunt u contact opnemen met secretaris@skilimburg.nl .

Marcel Sport Medisch Advies en Training ontzorgt gemeenten met opleidingen en herhalingscursussen. De gemeente Vaals en de gemeente Gulpen-Wittem zijn twee van deze gemeenten die de verantwoordelijkheid met betrekking tot het reanimatie project bij Marcel Sport Medisch Advies en Training hebben neergelegd. Marcel Sport Medisch Advies en Training heeft vele jaren ervaring op het gebied van EHBO, BHV en reanimatie netwerken. Naast adviezen aan gemeenten, wijkcentra, bedrijven, verenigingen en particulieren draagt hij ook zorg voor scholing, nazorg aan de vrijwilligers na een inzet, informatie bijeenkomsten voor vrijwilligers en zeker niet onbelangrijk adviezen m.b.t. het onderhoud van de AED’s en de AED kasten.

In 2012 heeft de gemeente Vaals het initiatief genomen om vrijwilligers te werven en AED’s aan te schaffen om circulatie stilstand, nog steeds een groeiend probleem, bij de horens te pakken.
Meer dan 100 vrijwilligers hebben inmiddels de GRATIS reanimatie cursus gevolgd en hebben zich aangesloten bij de landelijke organisatie van Hartslagnu.nl. Veel positieve inzetten zijn sinds 2012 bekend.
De reanimatie vrijwilligers hebben de beschikking over meer dan 10 AED’s welke zijn opgehangen in Vaals, Vijlen en Lemiers. Toch is de gemeente Vaals nog steeds zoekende naar een uitbreiding van het netwerk. Wanneer elke seconde telt bij een circulatie stilstand, is het toch een prettige gedachte als er vrijwilligers in de directe omgeving zijn die direct kunnen reageren op een circulatie stilstand.foto 3

In 2013 heeft de gemeente Gulpen-Wittem het voorbeeld van Vaals gevolgd en is er budget door de gemeenteraad vrijgemaakt om GRATIS reanimatie cursussen voor de inwoners van Gulpen-Wittem te starten en bij voldoende vrijwilligers ook de AED in het kerkdorp te plaatsen. De kerkdorpen Eijs en Slenaken hadden al eerder een netwerk opgezet met vele vrijwilligers. De AED’s waren door sponsoren beschikbaar gesteld.
Inmiddels zijn sedert augustus 2013 meer dan 850 vrijwilligers opgeleid door Marcel Sport Medisch Advies & Training. De meeste vrijwilligers zijn aangesloten bij de landelijke organisatie Hartslagnu.nl en kunnen via deze organisatie via een SMS bericht (of via de HartslagNu app) opgeroepen worden voor een inzet.
In elk kerkdorp hangt nu ook minimaal 1 AED in een afgesloten kast. De kast is via het SMS/App bericht van 112 te ontgrendelen door de reanimatie vrijwilligers.
In 2014 hebben in de gemeente Gulpen-Wittem ruim 13 reanimatie inzetten plaatsgevonden met zeker 10 positieve aflopen dankzij de inzet van deze reanimatie vrijwilligers. Inmiddels hebben tot 1 december 2015 wederom zeven reanimatie inzetten plaatsgevonden.  In 2016 heeft de gemeente Gulpen-Wittem zeker 9 inzetten gehad met een meer dan positief resultaat volgens de geldende cijfers bij een reanimatie inzet. Ook in de afgelopen jaren zijn de vrijwilligers regelmatig in het Heuvelland opgeroepen en hebben zij  een bijdrage kunnen leveren in het Reanimatie Oproep Netwerk.

NRR logo