Nordic Walking

   walker1_11                                                                

Nordic walking is een revolutionair   bewegingsconcept in de outdoor fitness wereld. Bij Nordic Walking gebruikt men het boven lichaam en de armen op een soepele en gezonde manier, waardoor er een hoger energieverbruik ontstaat dan bij gewoon wandelen of joggen. Toch wordt het lichaam minder zwaar belast, waardoor de kans op blessures kleiner is. Het is juist een goede activiteit om van blessures af te komen.

Nordic Walking

Nordic Walking is vergelijkbaar met het klassieke Langlaufen, echter met iets kortere stokken. De Nordic Walker krijgt het unieke Langlauf gevoel: één met de natuur en in je eigen tempo genieten van de buitenlucht. Het lichaam wordt in zijn geheel gebruikt en de bewegingen zijn rustig en in balans. Je zou kunnen zeggen: “Nordic Walking zorgt ook voor een natuurlijke balans tussen lichaam en geest”.

Tijdens het Nordic Walking gebruikt men het gehele boven- en onderlichaam, van armen tot benen. Om uw eigen ‘4 wielaandrijving’ zo optimaal mogelijk te maken, worden steeds nieuwe en innovatieve Nordic Walking stokken ontwikkeld.

Vaste of verstelbare stokken?

Voor de beginnende Nordic Walker is het zeker aan te bevelen om te kiezen voor verstelbare stokken. De voordelen liggen immers voor de hand.U kunt de stokken veel makkelijker meenemen, bijv. in de auto of in de rugzak. Ook is het zeer handig, dat u uw ideale lengte zelf kunt instellen. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat u na enkele keren Nordic Walking de stokken toch net iets korter of langer wilt instellen dan u eerst dacht. Derhalve is het mogelijk bij Marcel Sport in Gulpen eerst stokken te huren tegen een schappelijke huurprijs. Bij aankoop van nieuwe stokken gaat de huurprijs er voor de helft weer af. Zo loopt u weinig risico!

Lengte van de stokken

Als u een ervaren Nordic Walker bent kunt u ook kiezen voor de meestal iets goedkopere vaste stokken. Als lengte indicatie bij stokken dient u uit te gaan van de navolgende lengten. Bij vaste lengten gaat de stok met sprongen van 5 cm omhoog.

LichaamslengteStoklengteLichaamslengteStoklengte
135 cm90 cm170 cm113 cm
140 cm93 cm175 cm117 cm
145 cm97 cm180 cm120 cm
150 cm100 cm185 cm123 cm
155 cm103 cm190 cm127 cm
160 cm107 cm195 cm130 cm
165 cm110 cm200 cm133 cm

Aluminium, carbon of ………?

Dé specialisten in het vervaardigen van hoogwaardige stokken, gebruiken alleen de beste materialen, zoals hoogwaardige aluminium en/of echt carbon. Beide materialen zijn licht en sterk. Een recent onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen significant verschil is tussen aluminium, carbon en carboncompositie (kunststof) combinaties wat functionaliteit en trillingen betreft. Aangezien de stokken bedoeld zijn voor training kan dus iedereen individueel kiezen voor een lichte stok of voor meer workout voor een iets zwaardere stok. De gewichten van Nordic Walking stokken liggen tussen 150 en 300 gram per stok.

Comfort, demping en veiligheidnordic6

Bij de keuze van stokken is het van groot belang dat de stokken ‘lekker’ in de handen liggen en over een grote mate van demping beschikken. Er zijn bekende merken als Leki Nordic Trigger die met één click zorgen dat uw hand los van de stok is en net zo snel weer vast. De lus draagt zorg voor een ergonomisch houding van de hand. Bovendien is de kans op blaren minimaal. De handvaten moeten ergonomisch gevormd zijn. Ook een anti-shock systeem in de stokken minimaliseert ongewenste trillingen. De rubber walking tip aan het uiteinde zorgt voor extra demping en grip.

Voordelen Nordic Walking

  • kan door iedereen worden beoefend, van 8 tot 80 jaar, alleen of in groepsverband, overal waar u maar wilt
  • ook op een laag inspanningsniveau geeft Nordic Walking grote fysieke effecten
  • de stokken bieden goede steun, waardoor er 30% minder belasting ontstaat op spieren en gewrichten in de knieën en enkels
  • ongeveer 600 spieren worden aan het werk gezet. Dat is 90% van het gehele lichaam en dus beduidend meer dan bij de meeste activiteiten en sporten
  • door de diagonaaltechniek stimuleert, mobiliseert en versterkt Nordic Walking de spieren in de schouders, nek, armen, buik rug en benen
  • er wordt meer zuurstof door het lichaam gepompt en 46% meer energie verbruikt dan bij wandelen zonder stokken, joggen of hardlopen
  • de afbraak van stresshormonen wordt bevorderd
  • het uithoudingsvermogen, de kracht, de beweeglijkheid en de coördinatie worden getraind
  • Nordic Walking is ook een ideale fitness activiteit voor mensen die fysiek beperkt zijn
  • Bij Nordic walking blijft er lang genoeg tijd en adem over voor een gezellig praatje met uw medewandelaars.

Wandelschoenen?

Wandelschoenen (geen jogging- of running-schoenen) met een goede grip en hoog dempingsvermogen zijn onmisbaar bij Nordic Walking. Voor een goed advies kunt u het beste bij een gediplomeerd en erkend Nordic Walking instructeur informeren. Het is nog beter indien deze instructeur ook nog in het bezit is van een diploma sportpodoloog. Hij/zij kan dan eventueel middels een voetafdruk een nauwkeurig advies geven welke Nordic Walking schoen voor u het meest is geëigend.

Belangstelling?foto New_Nordic Gulpen 4

Heeft u belangstelling voor een cursus of bijscholing, neem dan gerust contact op. Bij voldoende deelname organiseren wij voor uw groep/instelling een cursus Nordic Walking. Het gebruik van de poles zijn dan gratis en na de cursus kunt u zelf Nordic Walking stokken aanschaffen met een flinke korting.
Van september tot en met maart kunt u een GRATIS proefles bijwonen.
Wij trainen met een vast groep op zondagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur.
Inlichtingen via info@marcelsport.nl of 06-29561420.

 

 

Op dit moment hebben wij een grote collectie Nordic Walking stokken met 20 tot 30% korting.

Inlichtingen:
info@marcelsport.nl
06 – 295 614 20