Nordic Walking

   walker1_11                                                                

Nordic walking is een revolutionair   bewegingsconcept in de outdoor fitness wereld. Bij Nordic Walking gebruikt men het boven lichaam en de armen op een soepele en gezonde manier, waardoor er een hoger energieverbruik ontstaat dan bij gewoon wandelen of joggen. Toch wordt het lichaam minder zwaar belast, waardoor de kans op blessures kleiner is. Het is juist een goede activiteit om van blessures af te komen.

Nordic Walking

Wie langere tijd door bijvoorbeeld de corona pandemie, niet actief is geweest, heeft een geschikte sport nodig om weer wat bewegingservaring op te doen. Sportief wandelen en Nordic Walking is hiervoor een prima uitgangspunt.  Beide bewegingsvormen zijn  heel gemakkelijk aan te leren, maar maak dan gebruik van een gediplomeerde NW-instructeur. De eigenaar van Marcel Sport, Marcel Kessels, is een gediplomeerd NW instructeur.
Nordic Walking is vergelijkbaar met het klassieke Langlaufen, echter met iets kortere stokken. De Nordic Walker krijgt het unieke Langlauf gevoel: één met de natuur en in je eigen tempo genieten van de buitenlucht. Het lichaam wordt in zijn geheel gebruikt en de bewegingen zijn rustig en in balans. Je zou kunnen zeggen: “Nordic Walking en sportief wandelen zorgen voor een natuurlijke balans tussen lichaam en geest”. Het zijn beide duursporten, maar je blijft trouw aan je eigen tempo en prestaties.

Tijdens het Nordic Walking gebruikt men het gehele boven- en onderlichaam, van armen tot benen. Om uw eigen ‘4 wielaandrijving’ zo optimaal mogelijk te maken, worden steeds nieuwe en innovatieve Nordic Walking stokken ontwikkeld.
Door de juiste techniek te gebruiken bij Nordic Walking en je sportieve doelen consequent na te streven, kun je je uithoudingsvermogen verbeteren, je hart- en vaatstelsel versterken en dus ook op je oude dag fysiek fit blijven.
En goed resultaat kun je bereiken bij 120 stappen  per minuut. Je lichaam wordt zo uitgedaagd, maar niet overbelast. Bouw dit bij een begin van de training langzaam op.
Nordic Walking is zeer gewrichtsvriendelijk, ideaal voor senioren en mensen met gewrichtsproblemen en enthousiaste sporters in de revalidatiefase na een blessure. De intensiteit van de training wordt individueel aangepast aan jouw prestatieniveau.

Vaste of verstelbare stokken?

Voor de beginnende Nordic Walker is het zeker aan te bevelen om te kiezen voor verstelbare stokken. De voordelen liggen immers voor de hand. U kunt de stokken veel makkelijker meenemen, bijv. in de auto of in de rugzak. Ook is het zeer handig, dat u uw ideale lengte zelf kunt instellen. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat u na enkele keren Nordic Walking de stokken toch net iets korter of langer wilt instellen dan u eerst dacht. Derhalve is het mogelijk bij Marcel Sport in Gulpen eerst stokken te huren tegen een schappelijke huurprijs. Bij aankoop van nieuwe stokken gaat de huurprijs er voor de helft weer af. Zo loopt u weinig risico!

Lengte van de stokken

Als u een ervaren Nordic Walker bent kunt u ook kiezen voor de stokken met een vaste lengte of een beperkte lengte-aanpassing van +/- 5 cm. Als lengte indicatie bij stokken dient u uit te gaan van de navolgende lengten. Bij vaste lengten gaat de stok met sprongen van 5 cm omhoog.

LichaamslengteStoklengteLichaamslengteStoklengte
135 cm90 cm170 cm113 cm
140 cm93 cm175 cm117 cm
145 cm97 cm180 cm120 cm
150 cm100 cm185 cm123 cm
155 cm103 cm190 cm127 cm
160 cm107 cm195 cm130 cm
165 cm110 cm200 cm133 cm

Aluminium, carbon of ………?

Dé specialisten in het vervaardigen van hoogwaardige stokken, gebruiken alleen de beste materialen, zoals hoogwaardige aluminium en/of echt carbon. Beide materialen zijn licht en sterk. Een recent onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat er geen significant verschil is tussen aluminium, carbon en carboncompositie (kunststof) combinaties wat functionaliteit en trillingen betreft. Aangezien de stokken bedoeld zijn voor training kan dus iedereen individueel kiezen voor een lichte stok of voor meer workout voor een iets zwaardere stok. De gewichten van Nordic Walking stokken liggen tussen 150 en 300 gram per stok.

Comfort, demping en veiligheidnordic6

Bij de keuze van stokken is het van groot belang dat de stokken ‘lekker’ in de handen liggen en over een grote mate van demping beschikken. Er zijn bekende merken als Leki Nordic Trigger die met één click zorgen dat uw hand los van de stok is en net zo snel weer vast. De lus draagt zorg voor een ergonomisch houding van de hand. Bovendien is de kans op blaren minimaal. De handvaten moeten ergonomisch gevormd zijn. Ook een anti-shock systeem in de stokken minimaliseert ongewenste trillingen. De rubber walking tip aan het uiteinde zorgt voor extra demping en grip, met name bij harde ondergrond.

Voordelen Nordic Walking

  • kan door iedereen worden beoefend, van 8 tot 80 jaar, alleen of in groepsverband, overal waar u maar wilt
  • ook op een laag inspanningsniveau geeft Nordic Walking grote fysieke effecten
  • de stokken bieden goede steun, waardoor er 30% minder belasting ontstaat op spieren en gewrichten in de knieën en enkels
  • ongeveer 600 spieren worden aan het werk gezet. Dat is 90% van het gehele lichaam en dus beduidend meer dan bij de meeste activiteiten en sporten
  • door de diagonaaltechniek stimuleert, mobiliseert en versterkt Nordic Walking de spieren in de schouders, nek, armen, buik rug en benen
  • er wordt meer zuurstof door het lichaam gepompt en 46% meer energie verbruikt dan bij wandelen zonder stokken, joggen of hardlopen
  • de afbraak van stresshormonen wordt bevorderd
  • het uithoudingsvermogen, de kracht, de beweeglijkheid en de coördinatie worden getraind
  • Nordic Walking is ook een ideale fitness activiteit voor mensen die fysiek beperkt zijn
  • Bij Nordic walking blijft er lang genoeg tijd en adem over voor een gezellig praatje met uw medewandelaars.

Wandelschoenen?

Wandelschoenen (geen jogging- of running-schoenen) met een goede grip en hoog dempingsvermogen zijn onmisbaar bij Nordic Walking.  De schoen ondersteunt de natuurlijke afrolbeweging van de voet en de vorm van de schoen dient voldoende stabiliteit te bieden. Voor de ruimte in de wandelschoen kun je als vuistregel gebruiken:
je duim moet passen tussen het puntje van de schoen en je grote teen.
Na ongeveer 1000-1200 km is het raadzaam nieuwe schoenen aan te schaffen omdat dan de positieve eigenschappen zijn verdwenen, wat je niet altijd ziet.
Voor een goed advies kunt u het beste bij een gediplomeerd en erkend Nordic Walking instructeur informeren. Het is nog beter indien deze instructeur ook nog in het bezit is van een diploma sportpodoloog. Hij/zij kan dan eventueel middels een voetafdruk een nauwkeurig advies geven welke Nordic Walking schoen voor u het meest is geëigend.

Belangstelling?foto New_Nordic Gulpen 4

Heeft u belangstelling voor een cursus of bijscholing, neem dan gerust contact op. Bij voldoende deelname organiseren wij voor uw groep/instelling een cursus Nordic Walking. Het gebruik van de poles zijn dan gratis en na de cursus kunt u zelf Nordic Walking stokken aanschaffen met een flinke korting.
Van september tot en met maart kunt u een GRATIS proefles bijwonen.
Wij trainen met een vaste groep op zondagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur in Schin op Geul.
Inlichtingen via info@marcelsport.nl of 06-29561420.

Op dit moment hebben wij een grote collectie Nordic Walking stokken met 40 tot 60% korting.

Inlichtingen:
info@marcelsport.nl
06 – 295 614 20